Η σελίδα αυτή εμπεριέχει τις απαντήσεις σε συνήθεις ερωτήσεις  καθώς και ορισμένες βοηθητικές πληροφορίες
και λύσεις πιθανών προβλημάτων που μπορεί να αντιμετωπίσετε σε μορφή ερωτήσεων


1.  
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
21.


1.Τι είδους διαδικτυακά ονόματα μπορώ να εγγράψω; 

αρχή σελίδας

Το ανωτάτου επιπέδου Διαδικτυακό όνομα . cy TLD χωρίζεται σε δεκατρία δευτέρου επιπέδου διαδικτυακά ονόματα (SLDs) ως εξής:

ac . cy Ακαδημαϊκά και Ερευνητικά ιδρύματα

com.cy

Δημόσιος Τομέας
net.cy Παροχείς Υπηρεσιών Δικτύου και Διαδικτύου.
gov.cy Κυβερνητικά ( όπως ο όρος ερμηνεύεται στο διεθνές επίπεδο) ιδρύματα/τμήματα/οργανώσεις 
org.cy Μη κερδοσκοπικοί σύνδεσμοι/εταιρείες που έχουν εγγραφεί στον Έφορο Συνδέσμων/Εταιρειών
pro.cy Επαγγελματικές οργανώσεις και επαγγελματικοί σύνδεσμοι.
name.cy     Ονόματα φυσικών προσώπων
ekloges.cy Οργανώσεις ή άτομα σχετιζόμενα με εκλογές
tm.cy Εμπορικά σήματα επίσημα εγγεγραμμένα στον Έφορο Εμπορικών Σημάτων
ltd.cy Ιδιωτικές και δημόσιες εταιρείες περιορισμένης ευθύνης.
biz.cy Οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση που έχει εγγραφεί στον έφορο εταιρειών
press.cy Οργανώσεις και οντότητες σχετιζόμενες με τον τύπο
parliament.cy Η Κυπριακή βουλή των αντιπροσώπων και συναφείς οντότητες.

 

 

2. Πόσο καιρό μπορεί να πάρει η διαδικασία εξέτασης μίας αίτησης;

αρχή σελίδας
Μετά την υποβολή της αίτησης και των απαιτούμενων δικαιολογητικών έτσι όπως απαιτούνται για την ολοκλήρωση της εγγραφής, καθώς και την εξόφληση του ποσού εγγραφής, η Υπηρεσία Ονοματοδοσίας θα προχωρήσει στην επεξεργασία της. Θα ενημερωθείτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όταν η αίτηση σας έχει εξεταστεί. Η διαδικασία αυτή διαρκεί συνήθως λιγότερο από 72 ώρες.


3. Υπάρχει όριο εγγραφής διαδικτυακών ονομάτων για νομικό ή φυσικό πρόσωπο;

αρχή σελίδας

Από τις 14 Αυγούστου 2015, ισχύει η καινούρια νομοθεσία όπου δεν υφίσταται περιορισμός ως προς τον αριθμό των Ονομάτων Χώρου με κατάληξη .cy που είναι δυνατόν να παραχωρηθούν στον Καταχωρούμενο.

4. Ποιος είναι ο κάτοχος της άδειας ενός διαδικτυακού ονόματος;


αρχή σελίδας

Η άδεια χρήσης  ενός διαδικτυακού ονόματος εκδίδεται στην εταιρεία/οργανισμό  ή φυσικό πρόσωπο που εμφανίζεται στο μέρος Α1 και Α2 της αίτησης εγγραφής. Σύμφωνα με αυτό η αίτηση άδειας χρήσης του διαδικτυακού ονόματος απονέμεται στον καταχωρούμενο. Θα σας συμβουλεύαμε να ελέγχετε εάν στο μέρος Α1 ή Α2 είναι τοποθετημένα τα δικά σας στοιχεία και όχι τα στοιχεία της εταιρείας που σας παρέχει Διαδικτυακές Υπηρεσίες (ISP). Παρακαλώ σημειώστε πως για την σωστή εξυπηρέτηση και διαχείριση της εγγραφής σας είναι απαραίτητη η πλήρης συμπλήρωση των απαιτούμενων στοιχείων επικοινωνίας όπως ζητούνται στη αίτηση εγγραφής.5. Πόσο κοστίζει η εγγραφή ενός διαδικτυακού ονόματος και ποιες μέθοδοι πληρωμής είναι αποδεκτές;


αρχή σελίδας

Το κόστος εγγραφής είναι 15.52€ για ένα χρόνο και 25.87€ για δύο χρόνια ανάλογα με την ημερομηνία εγγραφής.

- Αποδεκτοί Μέθοδοι Πληρωμής:

1. Πιστωτική Κάρτα - Στην Ιστοσελίδα μας www.nic.cy επιλέξτε online payments

2. Τραπεζική εντολή ή κατάθεση στον πιο κάτω λογαριασμό, για ολόκληρο το καθαρό ποσό (οι χρεώσεις της τράπεζας θα γίνονται από εσάς).


Όνομα Δικαιούχου: Πανεπιστήμιο Κύπρου - Υπηρεσία Ονοματοδοσίας

Αρ. Λογαριασμού:  0128-05-026780

Swift Code: BCY PCY2N-010

IBAN: CY05 0020 0128 0000 0005 0267 80006. Ποια είναι η διαδικασία ανανέωσης ενός διαδικτυακού ονόματος;


αρχή σελίδας
Όλοι οι ιδιοκτήτες ονομάτων παραλαμβάνουν τιμολόγιο σαν υπενθύμιση ανανέωσης μέσω ταχυδρομείου από το Λογιστήριο της Υπηρεσίας περίπου ένα μήνα πριν την ημερομηνία λήξης. Αν το απαιτούμενο ποσό για την ανανέωση δεν εξοφληθεί μέχρι την προκαθορισμένη ημερομηνία, θα σταλεί τελευταία ειδοποίηση δίνοντας ένα τελευταίο περιθώριο 15 ακόμα ημερών. Τα διαδικτυακά ονόματα που δεν εξοφλούνται στον προκαθορισμένο χρόνο διαγράφονται. Η εξόφληση των διαδικτυακών ονομάτων εντός του προκαθορισμένου χρονικού πλαισίου είναι ευθύνη του οικονομικού Διαχειριστή κάθε ονόματος.7. Μπορώ να μεταφέρω το διαδικτυακό μου όνομα σε περίπτωση αλλαγής Παροχέα Διαδικτυακών Υπηρεσιών (ISP);


αρχή σελίδας
Φυσικά μπορείτε να μετακινήσετε το Διαδικτυακό σας όνομα από ένα Παροχέα Διαδικτυακών Υπηρεσιών (ISP) σε άλλον εφόσον είστε ο ιδιοκτήτης της άδειας χρήσης του ονόματος - καταχωρούμενος.


8. Προσπάθησα να μεταφέρω το διαδικτυακό μου όνομα από ένα Παροχέα Διαδικτυακών Υπηρεσιών (ISP) σε άλλον. Οι χρήστες όμως από τον προηγούμενο μου Παροχέα Διαδικτυακών Υπηρεσιών (ISP) δεν μπορούν να δουν την νέα μου ιστοσελίδα την στιγμή που οι υπόλοιποι άλλοι μπορούν. Τι συμβαίνει;

αρχή σελίδας
Στην περίπτωση αυτή φαίνεται ότι ο προηγούμενος σας Παροχέας Διαδικτυακών Υπηρεσιών (ISP) δεν έχει ενημερώσει ακόμα τους εξυπηρετητές ονομάτων του για τις παρούσες αλλαγές.

Θα πρέπει να ζητήσετε από τον προηγούμενο σας Παροχέα να ενημερώσει τους εξυπηρετητές ονομάτων ή να αφαιρέσει το DNS zone αναλόγως των απαιτήσεων της κάθε περίπτωσης.

9. Τι είδους αλλαγές μπορούν να γίνουν πάνω σε ένα υφιστάμενο διαδικτυακό όνομα και από ποιόν;


αρχή σελίδας

Μπορούν να γίνουν οι ακόλουθες αλλαγές

Είδος Αλλαγής

Ιδιοκτήτης/Καταχωρούμενος

Διοικητικό Σύνδεσμος

Τεχνικός Σύνδεσμος

Αλλαγή Υπεύθυνου Διοικητικού Σύνδεσμου

 

 

 

Αλλαγή Υπεύθυνου Τεχνικού Συνδέσμου

 

 

Αλλαγή Υπεύθυνου Οικονομικού Συνδέσμου

 

 

Αλλαγή

 Παροχέα (ISP)

 

 

Αλλαγή εξυπηρετητών ονομάτων μέσω του ίδιου Παροχέα (ISP)

 


10. Υπάρχει κόστος στην εφαρμογή αλλαγών πάνω σε ένα υφιστάμενο διαδικτυακό όνομα;


αρχή σελίδας

Δεν υπάρχει κανένα επιπλέον κόστος στην εφαρμογή αλλαγών πάνω σε υφιστάμενα διαδικτυακά ονόματα. Το κόστος για αλλαγές συμπεριλαμβάνεται στα τέλη εγγραφής και ανανέωσης.

 

11. Γιατί η διαδικασία αλλαγής Εξυπηρετητών Ονομάτων σε υφιστάμενο διαδικτυακό όνομα αποτελείται απο 2 μέρη;


αρχή σελίδας

Η αποτελούμενη από δύο μέρη διαδικασία είναι καθαρά μέτρο ασφάλειας και γίνεται ως εξής:

1. O υπεύθυνος Διοικητικός και ο υπεύθυνος Τεχνικός σύνδεσμος στέλνουν ένα μήνυμα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ζητώντας αλλαγές Εξυπηρετητών ονομάτων.

2.  Το Πανεπιστήμιο Κύπρου - Διαχειριστής . Cy κάνει την σχετική ερευνά που απαιτείται για την εξακρίβωση της κυριότητας και της εξουσιοδότησης του αιτητή ούτως ώστε να μπορεί να εφαρμόσει αλλαγές πάνω στο συγκεκριμένο όνομα. Αν ο αιτητής δεν είναι εξουσιοδοτημένος για να εφαρμόσει αλλαγές τότε αποστέλλεται αρνητική απάντηση. Στην περίπτωση που αιτητής είναι εξουσιοδοτημένος τότε αποστέλλεται σε αυτόν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εντολή για παραδοχή στοιχείων.

3. O αιτητής θα πρέπει να απαντήσει για την παραδοχή στοιχείων, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου - Διαχειριστής . Cy χωρίς να γράψει οτιδήποτε άλλο στο μήνυμα.

4.  Μετά την παραλαβή της παραδοχής, το Πανεπιστήμιο Κύπρου - Διαχειριστής . Cy θα προχωρήσει στην εφαρμογή των αλλαγών.

5.  Ο αιτητής ενημερώνεται και πάλι μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την εκτέλεση της εντολής στο συγκεκριμένο όνομα.

12. Έχω αλλάξει γνώμη για ένα διαδικτυακό όνομα που έχω ήδη εγγράψει . Είναι πολύ αργά για να το αλλάξω;


αρχή σελίδας

Ένα ήδη εγγεγραμμένο όνομα δεν μπορεί να αλλάξει. Εάν όμως πιστεύετε ότι το διαδικτυακό σας όνομα δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις επαγγελματικές ή και τις προσωπικές σας ανάγκες τότε το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να το διαγράψετε και να κάνετε μια καινούργια εγγραφή - Δεν μπορεί να γίνει καμία επιστροφή των τελών που έχουν αποδοθεί για την εγγραφή ενός διαδικτυακού ονόματος.13. Υπάρχουν επιστροφές χρημάτων σε περίπτωση που διαγράψω το διαδικτυακό μου όνομα πριν το τέλος του χρόνου;


αρχή σελίδας

Μπορείτε να εκχωρήσετε/διακόψετε την άδεια χρήσης του διαδικτυακού σας ονόματος ειδοποιώντας την Υπηρεσία μας οποτεδήποτε το θελήσετε. Δεν μπορεί όμως να γίνει καμία επιστροφή των τελών που έχουν αποδοθεί για το υπόλοιπο του χρόνου.

14. Γιατί το αρχικό κόστος εγγραφής είναι διαφορετικό ανάλογα με τον μήνα που γίνετε η εγγραφή του ονόματος?


αρχή σελίδας

Η άδεια χρήσης ενός διαδικτυακού ονόματος εκδίδεται για το ποσό που αντιστοιχεί στην περίοδο που σημειώνεται από την αρχική ημερομηνία εγγραφής μέχρι την 31 η Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους ή και την 31 η του επόμενου έτους.

 

15. Θα παίρνω ειδοποίηση  σε περίπτωση εφαρμογής αλλαγών πάνω σε στοιχεία που με αφορούν;

αρχή σελίδας
Κατόπιν εγγραφής, εφαρμογής αλλαγών και διαγραφής κάποιου διαδικτυακού ονόματος ενημερώνονται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όλα τα υπεύθυνα διοικητικά πρόσωπα που συνδέονται με αυτό. 


16. Πως μπορώ να ελέγξω την διαθεσιμότητα κάποιου διαδικτυακού ονόματος;


αρχή σελίδας

Μπορείτε να ελέγξετε την διαθεσιμότητα κάποιου διαδικτυακού ονόματος από την ιστοσελίδα μας στον διαδικτυακό  κόμβο ' Έλεγχος ονόματος . CY '17. Γιατί είναι απαραίτητη η ύπαρξη δύο εξυπηρετητών ονομάτων για την εγγραφή διαδικτυακού ονόματος;αρχή σελίδας

Είναι απαραίτητη η ύπαρξη δύο εξυπηρετητών για λόγους πρόληψης και ασφάλειας: Σε περίπτωση που αν για οποιονδήποτε λόγο ο πρωτεύων εξυπηρετητής ονομάτων τεθεί εκτός λειτουργίας πρέπει να υπάρχει ένας δευτερεύων εξυπηρετητής ονομάτων ο οποίος να μπορεί να τον αντικαταστήσει. Δείτε επίσης RFC 2182, on "Selection and Operation of Secondary DNS Servers .18. Έχω ελέγξει την διαθεσιμότητα κάποιου διαδικτυακού ονόματος μέσω της ιστοσελίδας και είναι ελεύθερο. Όταν όμως αιτήθηκα την εγγραφή του η αίτηση μου απερρίφθη και ότι το όνομα αυτό είναι είδη εγγεγραμμένο.
Τι συμβαίνει;


αρχή σελίδας

Από τη στιγμή που κάποιος ελέγξει την διαθεσιμότητα κάποιου διαδικτυακού ονόματος μέσω της ιστοσελίδας μας, μέχρι και τη στιγμή που θα καταθέσει την αίτηση και τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην Υπηρεσία Ονοματοδοσίας,  το ζητούμενο όνομα μπορεί να έχει ήδη εγγραφεί από τρίτο πρόσωπο. Σημειώστε ότι διατηρούμε πολιτική εξυπηρέτησης με προτεραιότητα (first come first served).


19. Τι είναι ακριβώς τα 'Ανωτάτου Επιπέδου Διαδικτυακά Ονόματα'; Ποια άλλα είδη 'Ανωτάτου Επιπέδου Διαδικτυακά Ονόματα' υπάρχουν και από που μπορώ να πάρω πληροφορίες για την εγγραφή τους;αρχή σελίδας

Το Σύστημα Διαδικτυακών Ονομάτων (DNS) αποτελείται από μία ιεραρχία ονομάτων. Το ανώτατο επίπεδο του συστήματος δεν έχει όνομα. Τα ανωτάτου επιπέδου διαδικτυακά ονόματα (TLDs) χωρίζονται σε κατηγορίες οι οποίες βασίζονται σε συγκεκριμένη νομοθεσία. Τα περισσότερα ανωτάτου επιπέδου διαδικτυακά ονόματα (TLDs) έχουν παραχωρηθεί στην εξουσιοδοτημένη διαχείριση των Διαχειριστών κάθε χώρας - το . cy TLD έχει παραχωρηθεί στην δικαιούχο χώρα που είναι η Κύπρος.  Αυτά τα διαδικτυακά ονόματα ονομάζονται country code Top Level Domain Names

Η ευθύνη για την υιοθέτηση και εφαρμογή των διαδικασιών και της πολιτικής για τη δημιουργία δευτέρου επιπέδου διαδικτυακών ονομάτων και ιεραρχιών κατωτέρου επιπέδου έχει παραχωρηθεί στη δικαιοδοσία των Διαχειριστών κάθε χώρας.  Οι Διαχειριστές κάθε χώρας εκτελούν δημόσια υπηρεσία εκ μέρους της Διαδικτυακής Κοινότητας. Μπορείτε να δείτε τα ονόματα και τα στοιχεία επικοινωνίας Διαχειριστών - TLD Managers στην πιο κάτω ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.centr.org/members.


20. Σχετικά με τα Ανωτάτου Επιπέδου Διαδικτυακά Ονόματα .com, .net, .org,  από που μπορώ να πάρω σχετικές πληροφορίες για την εγγραφή τους;


αρχή σελίδας
Η εγγραφή των Ανωτάτου Επιπέδου Διαδικτυακών ονομάτων .com , .net , .org λειτουργεί σε ανταγωνιστική βάση και προσφέρεται από διάφορους φορείς Διαχείρισης ονομάτων τους οποίους μπορείτε να δείτε στην πιο κάτω ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.internic.net/.